Ahoj lidi,
zajímalo by mě, jakej by ste mě doporučili makroobjektiv se zvětešením 1:1 na Canon EOS 350D.
Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM?
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM?
Nebo nějakej ekvivalent k nim od jinýho výrobce? Viděl jsem pár fotek focených nějakou sigmou a taky to nevypadalo vůbec zle. Máte někdo nějaký zkušenosti? Rád bych ale aby nepřesáhl cenu nějakých 20tis.
Dík za rady.
Osobně používám na 350D Sigmy 105/2,8 a 180/3,5. Zkoušel jsem i 50mm, ale to je příliš krátké ohnisko na cokoliv, co se hýbe.
105mm je univerzální objektiv se slušnými parametry za velmi rozumnou cenu. Pokud si vyrobíš nějaký difuzér, dá se dobře používat i s vestavěným bleskem při 1/200 s. Jeho mírnou slabinou je fakt, že se během ostření prodlužuje a při 1:1 už tou troubou neprojde moc světla. Klasické ne-USM ostření mi vůbec nevadí, makro ostřím tak jako tak ručně. I s našroubovanou clonou se vejde do fotobatohu "kolmo", takže nezabere tolik místa.
180mm je tele, skvělý na plaché tvory (ještěrky, vážky...). Robustní, bytelný, váží skoro kilo, ale člověk si zvykne, paže zesílí :) Při ostření nemění tvar, což je občas výhoda, lepší je i bajonetová sluneční clona. A je kompatibilní s telekonvertory, na rozdíl od "stopětky", pak se dá použít i na ptactvo a pod.
Kompromisem mezi těmito dvěma je 150/2,8, s tím nemám žádné zkušenosti, ale kdo ho má, tak si ho pochvaluje.
Suma sumárum kratší ohnisko než 100mm bych nedoporučoval a EF-S už vůbec, kdo ví, jak to bude za pár let s fullframe - a objektiv je dlouhodobá investice. No a pak už je to o tom, jaké makro chce kdo fotit. Těch 105mm je v rámci makra "entry level", delší ohniska jsou přeci jen vymakanější objektivy, alespoň u Sigmy.