mám stejný problém....taky začínám, byla jsem ohodnocena i nulami, což mi vůbec nevadí, naopak, když si to ta fotka zaslouží, ale brala bych při tomto hodnocení zkušenými i reakci, co jsem udělala špatně a jak se tomu vyvarovat....
Pro oba a vůbec pro všechny:
Fotek je v dnešní době všude spousta, zaujmout je hodně těžké. Takže nejlepší odpověď na otázku "co dělám špatně" je asi "fotím nezajímavé fotky".
Zajímavý námět je základ, potom může být řeč o technickém zpracování - kompozice (rozmístění prvků v obraze), expozice (nastavení parametrů fotoaparátu), adjustace (úpravy snímku před publikováním). V tomto pořadí.
Fotografování je dovednost, které je třeba se naučit. Asi jako hře na kytaru nebo řízení auta. Na koncertního mistra nebo pilota F1 je třeba talent, který má málokdo, ale vydrnkat pár akordů u táboráku nebo přivézt nákup z hypermarketu zvládne s trochou úsilí a píle 98 % lidí.
Kupte si o fotografování nějakou knihu, abyste načetli základy. V nejbližší foto prodejně vám jistě něco doporučí, ještě lépe - zkuste antikvariát. Čím starší kniha, tím lepší. Dnes jdou knihy o focení na dračku, čehož se chopili zlatokopové typu pana Neffa, kteří focení sice moc nerozumějí, ale umějí se živit psaním. Takže najít kvalitní knihu v kupě s..ček je problém.
Nebo si pročtěte články o fotografování na fotoroman.cz. Pan Pihan také není žádný Drtikol, ale píše srozumitelně a žádné velké bludy.
Nebo zkuste nějaký kurz.
Určitě si projděte nejlépe hodnocené fotografie, výběry moderátorů atd. a přemýšlejte o tom, co dělá tu kterou fotografii dobrou. Pročtěte si komenty lidí, kteří umějí fotit. Nejlépe u takových fotek, kde je co komentovat.
Nebo foťte dál jen podle citu a pro radost, ale nechtějte zasvěcené rady, protože ty je třeba si zasloužit. Nejdřív ukázat, že už jsem se něco naučil, investoval čas a úsilí, abych se stal lepším fotografem. Potom se možná najde někdo, kdo investuje svůj čas, aby vás posunul kousek dál.
Marku, napsal jsi to opravdu moc dobře. V poslední době tu přibývá uživatelů, kteří pod fotku rovnou napíší, že chtějí radu, co je špatně. Taky jsem se občas snažil vysvětlit, jak na to, ale když jsem viděl, že např. po 10-ti fotkách se výsledky spíše zhoršují, tak jsem rezignoval. Přiznám se, že jsem taky začínal hodně podobně, ale dal jsem na rady, vzal si je k srdci a snažím se podle toho fotit. Dodnes se stále učím, a ještě dlouho a dlouho učit budu.
Tady jde všeobecně o skutečnost, že někdo má buňky pro focení a někdo má pouze foťák. Jsou tu tací, co mají vybavení za desítky, ba i stovky tisíc, a na jejich fotky se nedá koukat, pak tu jsou i fotografové s kompaktem za několik stovek a jejich snímky jsou výborné.