Ahoj, Martin! Ja mám (alebo som mal?) ten istý problém. Našiel som však jednu myslím že celkom prepracovanú stránku, ktorá mi bola odporúčaná. Pozri si:
http://www.dobre-svetlo.cz myslím že je to dobrá stránka. A konkrétne si pozri hĺbku ostrosti. Tu zrazu zistíš (ako som i ja zistil), že napríklad ak fotíš nízkou clonou a rýchlou expozíciou, fotka síce bude svetlá, pekná na prvý pohľad, ale neostrá. Čím je clona nižšia, tým je hĺbka ostrosti menšia, a tým pádom väčšia šanca, že ak objekt nie je v správnej vzdialenosti, na fotke bude neostrý. Čím je clona vyššia, tým je väčšia šanca, že fotený objekt je v správnej vzdialenosti, a aj ostatné objekty okolo foteného objektu sú ostrejšie. Ak ale umiestniš fotený objekt mimo údajov hĺbky ostrosti, foťák ti síce zameria na najbliší bod, ale fotka bude neostrá... Takto som to pochopil, ale až keď som si vytlačil tabuľku so vzdialenosťou foteného objektu a hĺbky ostrosti... Najlepšie to pochopíš, keď uvidíš a preskúšaš generovať tabuľku podľa potrebných údajov. Skús to aj Ty.
Teraz sa začínam učiť robiť ostré fotky... Mám ešte kopu otázok, na ktoré sa opýtam niekoho skúsenejšieho ako som ja, ale toto je taký základ... Držím Ti palce, aby sa Ti darilo čo najostrejšie fotky... Maj sa krásne! Ahoj! Tono