Fotoaparáty v mobilech (resp. jak fotografové říkají "generátory barevných fleků") své uplatnění najdou, např.:
- pomocník k nezplacení v případě, že slouží jako náhrada za tužku a papír - typicky vyfocení otevírací doby jakéhokoli úřadu, plakátu na koncert s potřebnými údaji, tabulky s odjezdy autobusů apod. Prostě k záznamu informací je to super a nedám na něj dopustit.
- tam kde se člověk neodváží vzít zrcadlovku a nezáleží mu na kvalitě (např. jsem nechtěl brát zrcadlovku na jednodenní¨výlet na sjezdovku do batohu, protože jsem se bál, že bych ji rozbil a svobodně jsem se rozhodl, že na jeden, dva výcvaky s kámošem a našimi snowboardy před chatou mi bude kvalita mobilního foťáku stačit. A tak to taky bylo.
Takže opověď na otázku: "má to vůbec smysl dávat do mobilu foťáky?" za mě zní: Ano, určitě má.
Naproti tomu bych byl už poněkud opatrnější s odpovědí na otázku "co říkáte na focení s mobilem?" nebo "A co říkáte třeba na 5 megovej foťák v N 95?" :) Cvakat s tím můžete kdeco, pro cokoliv se rozhodnete - viz text výše. Nicméně pokud se chcete věnovat opravdu kreativní fotografii, jistě budete mít na fotoaparát takové požadavky, které vám mobil ještě dlouho nesplní. Kromě těch
základních požadavků budete mít jistě i další, kromě toho mobil dnes nesplňuje ani ty základní, tudíž focení mobilem pro
fotografii jako takovou je naprosto nevhodné, to už ani nemluvím o nějaké publikaci fotografií z mobilu na fotoserverech mezi skutečnými fotografy...